Program for Copenhagen Harbour Parade 2023

'Under Overfladen - Copenhagen Underwater'

Af Christian Liljedahl & Katrine Ring

Hvordan lyder Københavns våde underverden? Og kan drager, hvaler, havfruer og vandnymfer høres ovenvande? Et sjældent hørt lydunivers kommer op til overfladen for at trække vejret. Nu bliver det hørbart på vandvejene, kanalcaféer, broer, badeanlæg og havnemoler. Lyden af København under overfladen sejler igennem byen og ændrer sig undervejs på ruten. Det er en fortælling om et nulevende København, der med sin lydrigdom kan opleves på mange forskellige måder. Ikke bare på vandet, som ellers er meget populært i disse år, men også under vandet. Undervejs er det muligt at afsløre, afdække og samtidig skabe en lydfortælling, som de færreste har adgang til.

Kaptajnerne på dette lydtogt er lydkunstnerne Christian Liljedahl og Katrine Ring. De stævner ud i Københavns kanaler på togt efter københavnerlivet undervands. De har tidligere arbejdet sammen i forbindelse med Copenhagen Harbour Parade 2021. Erfaringerne herfra gjorde det oplagt at fokusere på den våde underverden i Københavns Havn. 

Christian Liljedahl bygger blandt andet interaktive kunstinstallationer i det offentlige rum, og har ofte brugt vandet i havnen som platform til sine værker: Sejlende juletræer, synkende både, undervandskameraer og dybe drone-toner fra Donaus strømhvirvler, trukket op af floden med fiskeliner.

Christian holder desuden fast workshops for børn og unge i Sydhavnen, hvor han sammen med Børnekulturstedet Karens Minde lader de unge udforske og eksperimentere frit med materialer og metoder under devisen, at man kan være lige så kreativ med skruemaskine og flammekaster, som man kan være med pensel og maling.

Katrine Ring har arbejdet med lyd, installationer og lydkunst i snart 20 år. Som komponist og lydkunstner var hun medlem af kunstnersammenslutningen MULT (2013-2018), en hyppig udstillende gæst på gruppeudstillingen IN SITU på Lolland, lyd til udstillinger med maleren Marianne Grønnow og lyddesign til digt af Prins Henrik til Verdensballetten. Det er også blevet til en grønlandsk lydfortælling, et arbejde

med lyd af glas, elevator og metro. Dertil kommer performances med lydværker live i mange forskellige sammenhænge blandt andet som neoklassisk duo med kontrabassisten Andy Benz. Hun arbejder ofte site specifikt og med lokale deltagere.

Medvirkende: Katrine Ring (comp, DJ), Christian Liljedahl (comp, design)

Kuratering: Copenhagen Harbour Parade og støttet af Statens Kunstfond

Performer d. 11. august kl. 20.15 ved Kyssetrappen (Ofelia Plads), 20.45 ved Nordatlantens Brygge, 21.40 ved Gammel Strand & 22.25 ved Kyssetrappen (Ofelia Plads) 
D. 12. august kl. 13.00 ved Kyssetrappen (Ofelia Plads), 14.30 ved Kulturhuset Islands Brygge, 15.05 ved Nordatlantens Brygge & 15.35 ved Kyssetrappen (Ofelia Plads)