Program for Copenhagen Harbour Parade 2023

'Beneath The Surface' (AFLYST)

Af Anna Obara (DK), Carmen Lili Mezei (RO), Christoffer Rosenkvist (DK/LU), Freja Maria Kreutzfeldt (DK) & Frida Dorcas (DK)

Hen over himlen ulmer en kæmpemæssig sky af sort røg og et dansende mørke, vælder op og kaster en skygge over bugten. En tyk, klistret masse dækker den næsten stillestående vandoverflade og det ellers rolige hav står i flammer. Under overfladen kvæles livet langsomt. Det, der før strålede livligt og sitrende, ligger nu indsmurt i olie og vugger livløst på vandet.

Den engang smukke natur under vand er ved at blive ødelagt af landbrugets voldsomme kvælstofforurening, olieudslip, fiskeri med bundtrawl og minedrift på havbunden.

“Beneath The Surface” undersøger forholdet mellem menneske og natur, som er både modstridende og tilknyttet. Hvordan vi mennesker ødelægger noget, vi samtidigt forsøger at favne. Hvordan behandler vi vores livskilde og hvorfor har vi mennesker en tendens til at hæve os selv over naturen og andre levende væsner.

Værket arbejder omkring begrebet “climate grief” – en betegnelse som er fremsat for at give en sproglig form, til de følelser og psykologiske reaktioner, som kan opleves i relation til klimaforandringer. I forlængelse af dette, kan man tale om klimapsykologi, en syntese af teorier og begreber, der kan bruges til at undersøge menneskets tanker, følelser, adfærd og tilstande i forhold til klimakrisen.

‘Beneath the Surface’ er en kropslig performance-installation i 6 dele, der bevæger sig på grænsen mellem fantasi og virkelighed. Gennem et visuelt univers af undersøiske skabninger, eksperimenterende lyduniverser, koreografi, krop, stemme og berøring, gennemgår vi de 5 psykologiske stadier af “climate grief”: benægtelse, vrede, forhandling, depression, accept, i et forsøg på at forstå hvordan vi kan etablere en følelsesmæssig forbindelse med publikum, og dermed åbne op for et rum hvor der er plads til samtale, refleksion og diskussion mellem mennesker. Et rum, der inspirerer til handling, så vi aktivt kan skabe forandring i fællesskab med andre og dermed give naturen en stemme.

Medvirkende: Carmen Lili Mezei (RO)(performer, comp, lyddesign), Frida Dorcas (DK)(performer, set-design, kostumedesign & makeup), Anna Obara (PL) (performer, comp, lyddesign, produktion), Freja Maria Kreutzfeldt (DK) (performer, iscenesættelse og koreografi, comp, lyddesign, set-design, produktion, kostumedesign & makeup), Christoffer Rosenkvist (DK/LU) (performer, set-design, produktion)

Kuratering: Copenhagen Harbour Parade og ungdomsprojektet ARTSAY